Mutatunk 10 HIHETETLEN felfedezést, amit senki sem tud megmagyarázni

A világtörténelem tele van rengeteg meglepő titokkal. Nem fogunk elég sokáig élni ahhoz, hogy láthassuk rejtélyeik megoldását. De mindig érdekes látni néhány igazán bizarr dolgot, amelyek a felszín alatt vannak.

1.  Moa madarak

A moafélék vagy moák (Dinornithidae) egykor Új-Zéland szigetein élt, hatalmasra nőtt röpképtelen madarak voltak. A struccalakúak (Paleognathae) rendjének egyik családját alkották.

Egy expedíció során, a huszadik században tudósok botlottak egy nagyon nagy karomba. A karom hihetetlenül jó állapotban maradt fenn évszázadokon át.

79155-R3L8T8D-1000-collage11

2. Sacsayhuamáni templom, Peru

Egy ősi templom komplexum, amely kőből faragott, és elkészítéséhez semmilyen habarcs anyagot nem használtak fel, ami valóban bámulatos. Egyes esetekben még egy papír lapot sem tudunk átpréselni a kövek között. Hogyan építették? Senki sem tudja.

79205-R3L8T8D-1000-collage22

3. A Nap kapu, Bolívia

A Nap kapu Tiahuanaco-ban található meg, egy ősi és titokzatos városban,  Bolíviában. A Tiahuanaco-kultúra többfázisú; eredete, illetve fejlődésének egyes korszakhatárai a mai napig komoly viták forrása a történészek között. A kutatók egy része úgy véli, hogy Tiauhanaco a Chavín-korszakhoz; Kr. e. 1 évezredhez köthető, míg a legmerészebb (Arthur Posnansky professzor nevéhez kötődő) elképzelés Kr. e. 15 000-10 000 közé datálja a tiahuanacoi építmények korát. A legelfogadottabb álláspont szerint a Tiahuanaco-kultúra kezdetei a Kr. e. 1200 körüli időszakra tehetők, mivel akkoriban már az itt élők öntözéses földművelést alkalmaztak. Tiahuanaco városa ekkortájt egy lehetett a Titicaca-tó mentén kialakuló települések között.

78605-R3L8T8D-1000-002

4. A Longyou-barlangok

A kínaiak által az „ókori birodalom kilencedik csodájának” tartott és mindmáig felfedezetlen barlangok (szám szerint 24) még mindig megfejthetetlen rejtélyként léteznek. 1992-ben fedezték fel, de semmilyen történelmi utalást vagy bizonyítékot nem találtak arra a kérdésre, hogy hogy termeltek ki közel egy millió köbméter követ a barlangokból. A vésés oly módon történt, hogy a barlangok falain jellegzetes nyomokat hagyott, amelyeket a tudósok szimbolisztikus jelentőségűnek tartanak. A minták hasonlítanak azokra a feltárt kerámiák mintáira, amelyek Kr.e. 500-800-ból származnak. A barlangokban látható kőfaragványok és pillérek ma turistalátványosságok. Egyes szóbeszédek szerint a barlangok közül hétben ezek a minták a Nagy Göncöl hét csillagának megfelelően helyezkednek el.

79255-R3L8T8D-1000-collage44

5. A Befejezetlen Obeliszk, Egyiptom

Az asszuáni kőfejtőben hagyott, hatalmas gránittömb jelenleg a világ legnagyobb ismert obeliszkje az ókorból, amelyet a feltételezések szerint a női fáraó, Hatshepsut megbízásából kezdtek el kifaragni – ez annyit tesz, hogy a kődarab akár több mint háromezer éves is lehet.

79105-R3L8T8D-1000-B7eWbOsCcAAx236

6. A víz alatti város, Yonaguni, Japán

A Japánhoz tartozó Yonaguni-sziget partjainál titokzatos, piramishoz hasonló építmények hevernek a víz alatt. A romokat 1986-ban találta meg egy könnyűbúvár. A felfedezés óta számos merülést is végeztek a szakértők a Yonaguni monuments-nek keresztelt romoknál. Több elmélet is született a tenger alatt rejtőző piramis-szerű sziklatömbökről. A tudósok legtöbbje úgy véli, hogy a  képződmény a természet alkotása, néhány kutató azonban egy letűnt civilizáció munkásságát véli felfedezni bennük. Kimura Maszaaki, a Rjúkjúi Egyetem szeizmológus professzora és sok más kutató szerint a romok mesterséges eredetűek és 2-3000 évesek lehetnek. Az építmények földrengés következtében süllyedtek a tengerbe. A korábbi szárazföldi eredetet támasztja alá az egyes barlangokban található cseppkő, ami víz alatt nem jön létre.

79005-R3L8T8D-1000-56975636

7. Mohendzsodáro, Pakisztán

A pakisztáni Indus folyó völgyében 4500 éve épült metropoliszról még azt sem tudjuk, pontosan kik építették. A sorházakból álló, ám megdöbbentően fejlett infrastruktúrájú településnek eddig csupán a töredékét: egy négyzetkilométerét tárták fel.

Az egyiptomi és a mezopotámiai civilizáció mellett a Kr. e. III. évezredben létezett egy harmadik, a mindmáig alig ismert Indus-völgyi. Az ind kultúra egyik legrejtélyesebb települése Mohendzsodáro, amit a folyó árterületén körülbelül hét méter magas téglatalapzatra építettek. A becslések szerint százezer lakosú település egy csatornával elválasztott alsó és felső városrészből állt, így árvíz idején csak csónakkal vagy hajóval lehetett azok között közlekedni.

78655-R3L8T8D-1000-005

8. L’Anse aux Meadows, Canada

Észak-Amerikában Grönlandon kívül ez az egyetlen hiteles viking település, ahol a több évig tartó ásatások során a korát igazoló lakóhelyeket, eszközöket és felszerelést találtak. A település házai, amelyeket Kolumbusz Kristóf megjelenése előtt ötszáz évvel építettek, a legkorábbi európai származású építészeti szerkezetek Észak-Amerikában. Sok kutató úgy gondolja, hogy ez a legendás ‘Vinland’, amelyet a felfedező Leif Eriksson alapított 1000 körül.

79305-R3L8T8D-1000-collage77

9. A kőkorszaki alagutak

Skóciától Törökországig, újkőkorszak béli települések százai alatt fedeztek fel kiterjedt földalatti alagúthálózatokat, 360 métertől (Ausztria) 700 méter hosszúságúakig (Németország). A tény, hogy ezek az alagutak 12 000 év távlatában fennmaradtak, az építők szakértelméről és az eredeti hálózat puszta méreteiről tesz tanúbizonyságot. Annak ellenére, hogy nem függnek össze, a szakértők szerint az emberek a biztonságos közlekedésre használták ezeket az alagutakat, figyelmen kívül hagyva mindazt a veszélyt, amivel szembesültek. A rendszer teljes egészében pedig raktárhelyiségek és ülések is találhatók.

78755-R3L8T8D-1000-112

10. Costa Rica-i kőgolyók

Costa Rica-i kőgolyók a jelenkor egyik régészeti rejtélye, mert eredetük, keletkezési idejük és céljuk ismeretlen. Kétségkívül mesterséges eredetűek. Manapság mintegy 300 különböző méretű kőgolyó található a Diquís-deltában. Készítőik ismeretlenek, de közmegegyezés szerint a kihalt Diquís-kultúrához kötik.

78955-R3L8T8D-1000-4d668b099e925231fafa35542e5