Mitől ég 50 éve a türkmenisztáni lángoló kráter?

Érdekes tudni, mitől ég 50 éve a türkmenisztáni Darvaza kráter.

Sok hely van a világon, amelyet a legendák a pokol kapujának neveznek. A sok közül azonban messze kitűnik az 50 éve égő türkmenisztáni kráter. A kráter Ashgabat városától körülbelül 257 kilométer távolságra esik, amely több mint ötven éve folyamatosan lángol.

A Darvaza kráter egy mesterséges képződmény, amelynek lángolását a felszivárgó metán okozza. A lángok egy rossz döntés következtében lobbantak fel ötven éve.

A kráter átmérője 70 méter, mélysége pedig 21 méter.

A kráter látványos fényét több kilométer távolságról is látni lehet.

A kráter kialakulása a szovjet birodalomhoz vezethető vissza, akik a hidegháború idején olajat kerestek Türkmenisztánban.

Furás közben azonban a súlyos gépek és a fúrás hatására a talaj hirtelen megrepedt, a hatalmas terület pedig hirtelen beszakadt.

A földből metán szabadult fel, ami tűz és robbanásveszélyt jelentett. A geológusok úgy döntöttek, hogy mesterségesen égetik el a gázt.

Sajnos a szakértők tévedtek, nem mérték fel helyesen, hogy mennyi gázzal van dolguk, ezért van, hogy a tűz az 1971-es gyújtás óta a mai napig ég a kráterben.

A hely hihetetlenül csodálatos látványt nyújt a turistáknak, azonban mégsem tanácsos a környéken sétálni, hiszen a felszivárgó metán gáz súlyos károsodásokat okozhat.

Sajnos az elégetett gáz káros hatását az élővilág is megérezte. A közelben lakóknak egészségügyi problémáik adódtak ebből kifolyólag, az élővilág pedig megritkult.

Ennek ellenére ma is egy 350 fős falu terül el a közelben. 2022 elején Türkmenisztán elnöke kijelentette, hogy a tűzkráter lezárását tervezi.