Íme, 6 egészséges szokás egy párkapcsolatban, amiről legtöbben azt hiszik mérgező

Sok olyan cikk lát napvilágot, ami arról szól, mit tegyél hogy boldogabb legyen a párkapcsolatod. Ülj a tengerparton és nézz naplementét, dögönyözzetek együtt kiskutyákat…Ez valószínűleg eddig is ment. Lássuk, mik azok a szokások, amikről sokan azt hiszik nem egészséges, mégis az.

 1. Megengedni, hogy néhány probléma megoldatlan maradjon

A híres John Gottman párkapcsolati kutató szerint (aki több, mint 40 éven keresztül videófelvételek és kutatások százai segítségével vizsgálta a boldog párokat) a minden problémát meg kell oldani hozzáállás egy mítosz.

Azt találta, hogy a jól működő pároknak is vannak állandó megoldatlan problémáik, ami fölött akár évtizedeket is vitázhatnak. A rosszul működő párok azonban mindent meg akarnak oldani, mert úgy hiszik, hogy nem lehet köztük nézeteltérés.

Az emberek az igaz szerelemről fantáziálnak, miközben vannak dolgok a párkapcsolatban, amiket el kell fogadnunk, még ha nem is szeretjük őket.
Vannak viták, amik nem is érdemelnének szót, más konfliktusoknál az a helyes út, ha élsz és hagyod élni a másikat is.

2. Hajlandóak megbántani egymást

Képzelj el egy barátnőt, aki imád jól kinézni, és természetesen a párja is értékeli ha csinos. Ha együtt mennek valahová, a nő órákat készülődik, és a legtöbb esetben csodásan fest. Ezerből egyszer viszont nem. Kipróbál valami újat, ami nem áll jól neki.

A legtöbb pasi ilyenkor hazudik, hogy örömet szerezzen a barátnőjének, de egy jó kapcsolatban a másik vállalja a kockázatot, hogy elmondja az igazságot. Ezzel természetesen még további fél órát kell várnia, és a csaj is mérges lesz rá. Akkor mégis miért? Mert a kapcsolat fontosabb, annál, hogy állandóan jól érezzük magunkat. (Főleg azért is mert az lehetetlen). Képesnek kell lennetek meghallgatni a másikat, még akkor is ha valami bántót mond, anélkül hogy hibáztatnátok egymást.

3. Hajlandóak befejezni

A romantikus önfeláldozás túlidealizált manapság. A romantikus filmekben hemzsegnek a kutyaként pitiző, önmagát a szerelemért feláldozó karakterek.
Ha egy kapcsolat végetér (hacsak nem azért mert az egyik meghalt), akkor garantáltan bukásnak fogjuk fel függetlenül a praktikus és érzelmi körülményektől.
A Rómeó és Júlia eredetileg egy szatíra, ami azt hivatott megmutatni, hogy a fiatal szerelemben mennyi irracionalitás és fura hiedelem van (például képes valaki mérget inni csak mert a szülei nem szeretik a párja családját).

Ez az irracionalitás tart benne embereket borzasztó bántalmazó és figyelmen kívül hagyó kapcsolatokban, ahol nem számítanak a személyes szükségletek és identitás. Képzeletbeli mártírokká avatják magukat ilyenkor és szenvednek.
Kilépni viszont tudni kell.

4. Másokat is vonzónak találnak

Szeretnénk azt hinni, hogy csak a kiválasztott partnerünk érdekel majd, amikor összekötjük vele az életünket, de a biológia mást diktál.
Teljesen természetes, ha beindulsz egy-egy vonzó emberrel való beszélgetés után, netán szaftos fantáziád kerekedik, vagy flörtölsz egy kicsit.
A nem mindegy az az, hogyan viselkedsz. A gondolatok, érzések jönnek, mennek, nem minden esetben tudjuk kontrollálni őket. Jobban jársz, ha nem nyomod el őket, és hidd el ha így teszel, ahogy jöttek úgy mennek is.

5. Időt töltenek…Külön

Talán találkoztál már azzal a helyzettel, amikor egy barátnőd/barátod új kapcsolatba kerül, és színét se látni évekig, mert minden idejét a másikkal tölti. Vagy meglepő módon felveszik egymás hobbiját, úgy hogy előtte halvány érdeklődést sem mutattak iránta.
Néha kell egy kis távolság a másiktól: külön töltött hétvége, saját hobbik, saját barátok.
Így nem alszik ki köztetek a tűz.

6. Elfogadják a másik hibáit

Milan Kundera szerint két típusú nőcsábász van: Az egyik a tökéletes nőt keresi és sosem találja meg, a másik minden nőről azt gondolja, hogy majdnem tökéletes.

Lehet folyamatosan úgy élni, hogy meg akarod változtatni a másikat, de nem leszel tőle boldogabb.
Helyette inkább fogadd el:
Minden embernek vannak hibái és tökéletlenségei.
Nem kényszeríthetsz másokat változásra

Tehát: Randizz olyannal, akinek a hibáival együtt tudsz élni, vagy mi több értékelni tudod. Forrás