Igazán szomorú, de ez a 10 hely, még a mi életünk során el fog tűnni

Amilyen csodálatos helyek vannak a világban, pont annyira szörnyű, milyen hamar el fognak tűnni, ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig. A Bright Side összeszedett egy listát 10 helyről, ami folyamatosan kopik – általában az embernek köszönhetően -, és nemhogy gyermekeink, de még mi is láthatjuk, ahogy az enyészetté válnak.

1. Húsvét-szigetek, Chile

A rengeteg turista megállás nélkül hordja ide a szemetet, és a szobrokat is folyamatosan károsítják.

2. Kilimandzsáró, Tanzánia

Afrika legmagasabb pontjának csúcsát hó fedi, ami azonban az elmúlt 100 évben rohamos olvadásba kezdett. A szakértők szerint 2033-ra teljesen el fog tűnni a hegy hósipkája.

3. Culebra szigete, Puerto Rico

A sziget hadgyakorlatok okozta bombázások, majd a turisták tömegei miatt van veszélyben, mert az ökoszisztémája teljesen felborult.

4. Madagaszkár

Ha nem mentik meg őket, 2025-re minden madagaszkári erdőt kivágnak. Ez több állatfaj végleges kipusztulását is valószínűsíti.

5. A kínai nagy fal

Minden évben turisták milliói látogatják, akiknek jelentős részük elvisz belőle egy-két követ emlékként. Emellett a vandalizmus is közrejátszik, sőt az is, hogy a közelben élő földművesek is el-elvisznek a fal köveiből, hogy a kerítésüket erősítsék vele. De a piacon is árulnak “névvel ellátott” kődarabokat a falból. Emellett eróziós folyamatok is koptatják az építményt, aminek már a 22%-a eltűnt. Ez egy 2000 kilométeres hosszt jelent!

6. Bagan, Mianmar

Több mint 2000 buddhista szentély és pagoda otthona, amelyek a 11-12. században épültek. 1995-től 2008-ig tartott a helyreállításuk, ám utána jönni kezdtek a turisták ezrei. Sokan felmásznak a tetejükre, hogy szebb legyen a kilátás, és ezzel folyamatosan rombolják a csodálatos építményeket.

7. Nuuk, Grönland

A hó és jegesmedvék uralta Nuuk kormánya szeretné beindítani a drágakövek kitermelését, a bányászattal azonban megváltoztatják a főváros ökoszisztémáját. Emellett Grönland part menti jege folyamatosan olvad, 2100-ra el is tűnik. Márpedig Nuuk is a sziget szélén fekszik.

8. Nicaragua tava

Nicaragua az egyetlen hely a világon, ahol édesvízi cápák élnek. 2014-ben a kormány jóváhagyta a Csendes- és az Atlanti-óceánt összekötő csatorna megépítését, aminek köszönhetően falvak százait evakuálják és helyezik át, és nagyjából félmillió hektárnyi esőerdő és mocsár pusztul el.

9. A Seychelle-szigetek

Ezt a bámulatosan szép szigetcsoportot a klímaváltozás és a tengerszint folyamatos emelkedése miatt egy nap elnyeli a tenger.

10. Az ausztráliai Nagy-korallzátony

Ez a hely különös veszélyben van a globális felmelegedés miatt: ha az átlaghőmérséklet csak egyetlen fokkal is emelkedik, rögtön számtalan élőlény hal meg a vízben, és a korallok is kiszáradnak, a bennük élő állatokkal együtt.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.