A világkerekség 12 legfurcsább városa

Persze, világszerte nincs még egy ugyanolyan település, valamilyen szempontból mind egyedinek számít. Ettől függetlenül akadnak olyan városok, amelyek kiemelkednek a többi közül, furcsa, néhol hátborzongató tekintetben.

1. A város, ahol nem halhatsz meg: Longyearbyen, Svalbard

Norvégiában van ez az északi falu, ahol annyira hideg van, hogy az eltemetett elhunytak teste nem indul bomlásnak a temetőben. A kiéhezett vadállatok kiásnák a tetemeket, és elhurcolnák, ezért nem volt temetési ceremónia Longyearbyen-ben már 70 éve.

Akiket itt érne utol a végzet, visszaszállítják a norvég anyaországba.

2. A város két államban

A két ország határa által kettészelt városok gyakoribbak, mint sokan gondolnák, de ez még ezek között is különlegesnek számít. Büsingen am Hochrhein Németország Svájcba ágyazott területe. Gazdaságilag Svájchoz, közigazgatásilag azonban Németországhoz tartozik.

  • Ez az egyetlen német város, ahol a svájci frank a hivatalos fizetőeszköz
  • Egy német és egy svájci irányítószámmal is rendelkezik
  • A városlakók német és svájci telefonszámokat is használnak
  • Az FC Büsingen az egyetlen német csapat, ami a svájci bajnokságban játszik.

3. A legpokolibb város: Hell

Michigan (USA) államban található a Hell nevű városka, és a lakosság büszke arra, hogy elmondhatják, ők nem csak megjárták a poklot, de nap mint nap az utcáit róják. Ez nem egy sima észak-amerikai poklocska, mivel az emberek imázst építettek a neve köré.

Az épületeket is e köré a téma köré dekorálják. A szuvenír boltban pedig 1 négyzethüvelyk földterületet 6,66 amerikai dollárért vásárolhatunk meg.

4. Egy kínai ausztriai város

Köztudott, hogy Kínában az emberek sokkal többet dolgoznak, mint Európában, és a népesség szinte teljes egésze egyszer sem utazik külföldre, mert annyira szűkösek az anyagi lehetőségeik.

A kínaiak erre a problémára is találtak megoldást, és kifundálták, mi lenne ha teljes külföldi városokat építenének meg helyben. Ha az emberek nem mehetnek Európába, Európa jön el Kínába.

A mesés kis ausztriai falu, Hallstadt is “erre a sorsra jutott”, és először a templomot építették meg a hazai tó partjára, majd a városokat is lemásolták egy az egyben. Vicces tény, hogy az itteni ingatlanok sokkal drágábbak, mint az igazi, osztrák testvér faluban.

5. Az utolsó szabad város

A californiai (USA) Slab City az utolsó olyan város a világon, ahol nem az általános társadalmi elvárások szerint élnek az emberek. Ez a különcség nem csak a lakókra, hanem az épületek küllemére is igaz.

A számkivetettek, a csavargók, a hajléktalanok és a szabadelvű nyugdíjasok vidéke ez, ahol szabadon improvizált lakóhelyeken, csatornázás, vezetékes víz, illetve áramellátás nélkül tengetik a napjaikat.

A nem mindennapi körülmények ellenére, aki itt megfordul legalább egyszer, furcsán élhetőnek, ám stresszmentesnek érzi a környezetet.

6. A barlangváros

Matmata egy Dél-tunéziai város ahol a földalatti berber otthonokat a mai napig is lakják az emberek. A 70-es években a felszínre is épült néhány ház, de a legtöbben megmaradtak földalatti lakhelyükben.

Sokak számára ismerős lehet a hely, ez volt ugyanis Luke Skywalker otthona, ahol fiatal éveit töltötte.

7. A város egyetlen tető alatt

Whittier város teljes lakossága egy 14 szintes épületben lakik, amely korábban egy katonai létesítményként működött. Az alaszkai település minden fontosabb szolgáltatása – üzletek, rendőrség, kórház, templom – is a hatalmas épületben találhatók.

8. A legkékebb város

A marokkói El Aaiún városában minden kék – a falak, az ajtók és a lépcsők is a kék különböző árnyalataiban pompáznak.

Egy elmélet szerint még a zsidók festették ilyen színűre az épületeket, a kék ugyanis a szent szín számukra. Habár már nem ők népesítik be a várost, a szokás a mai napig fennmaradt.

A szokatlan körülmények között élők azért választották ezt a megoldást, mert így csupán egyetlen épületet kell fűteniük a különösen az egész évben hideg és szeles városban. A város lakossága 220 fő.

9. Az idegenek városa

Biztosan mindenki hallott már a Roswell mellett történt híres UFO-incidensről. Az Új-mexikói település mellett állítólag 1947-ben landolt egy földön kívüli eredetű űrhajó, Roswell pedig azóta világszerte az idegenek városaként vált híressé.

A városban idegenekről szóló fesztiválokat szoktak rendezni, és még a helyi McDonald’s is földöntúli díszlettel rendelkezik.

10. Város a nyílt tengeren

Neft Daşları, egy azerbajdzsáni település – a város a tengeren található egy olajmező fölé épített fémplatform-rendszeren.

A városnak valójában nincs lakossága, de 2000 munkás dolgozik rajta néhány hónapos váltásokban.

11. Város a sziklában

Setenil de las Bodegas városa Spanyolországban található és minden évben turisták ezrei látogatják a világ minden tájáról – ez nem meglepő, ugyani az egész város egy óriási bazaltsziklába épült.

Néhány utca felett nem a kék ég, hanem egy sziklaplafon látható. Az itt élőknek valószínűleg nincs mitől félniük, a sziklák már évszázadok óta stabilan tartják magukat.

12. A város, ahol több a halott, mint az élő ember

A kaliforniai Colma városában 17 temető található. A településen majdnem ezerszer több halott van, mint élő ember. A hatóságok régebben úgy döntöttek, hogy a közeli San Franciscóból áthelyezik az eltemetetteket, akiket végül itt helyeztek el.

Eredetileg csak sírásók, virágárusok és síremlék készítők laktak itt, de a 80-as években más szakmák képviselői is itt telepedtek le. A város mottója: „Colmában nagyszerű életben lenni!”