9 tipp, hogyan viselkedjünk veszélyes helyzetekben

Sok veszélyes helyzetben el lehet kerülni a kritikus következményeket, ha az ember helyesen cselekszik. Például a filmek megtanították nekünk, hogy a kígyóméregből gyorsan ki kell szívni a harapást. Valójában ezt azonban soha senkinek nem szabadna megtennie.

Készítettünk néhány hasznos tippet, hogyan viselkedjünk extrém helyzetekben.

Ok nélkül megjelenő „halszag”

Ha a forrást nem lehet megtalálni, valószínűleg olvadó vezetékekről van szó. Ezek hőálló szigeteléssel rendelkeznek, és ha a dolgok túlságosan felforrósodnak, akkor halszagra emlékeztető szagot áraszthatnak. Ez a helyzet nagyon veszélyes, és tüzet okozhat. A legjobb megoldás, ha kikapcsolja az áramot, amíg az ok tisztázódik, és hív egy villanyszerelőt.

Találkozás egy agresszív medvével

A legjobb megoldás természetesen az, ha távol tartjuk magunkat a vadon élő medvéktől, de ha mégis megtörténik a találkozás, tartsuk szem előtt, hogy ezek az állatok általában inkább kerülik a konfliktust. Azonosítsa magát – a medvének meg kell értenie, hogy ön ember, és nem a potenciális prédája. Ezért beszéljen a medvéhez nyugodt hangon, egy helyben maradva, és közben integessen. A medve esetleg közelebb akar kerülni, hogy megszagoljon, és megtudja, ‘ki vagy’. Ha az állat a hátsó lábaira áll, az azt jelenti, hogy csupán érdeklődik, és nem akar támadni.

Ha a medve mozdulatlan, lassan távolodjon el tőle. Ne fusson! A medvék gyorsak és ügyes famászók – felesleges versenyezni velük. Ha egy barnamedve üldözni kezd, álljon meg, és játsszon halottat. Feküdjön hasra, kezeit a nyaka mögött összekulcsolva. Ha azonban nem hagyja abba a támadást, álljon ellen. Használjon bármit, ami a keze ügyébe került, hogy megüsse a medvét, és a fejére célozza.

Egy áramlat, ami a tengerre visz

Hiába úszna az áramlat ellen a part felé – csak energia pazarlás. Próbáljon meg a parttal párhuzamosan haladni, amíg ki nem kerül az áramlatból, majd ússzon a szárazföld felé.

Ha beszorulsz egy autóba

Olyan helyzetben, mikor csak az ablakon keresztül lehet kijutni az autóból, érdemes észben tartani, hogy az üveget nem középen, hanem a széleken történő ütésekkel sokkal könnyebb betörni. Egyébként a fejtámla megoldja ezt a feladatot, ha ki tudja húzni.

Ha kígyómarást szenved

Ha kígyóval találkozik az utcán, próbáljon meg tudomást se venni róla. Általában nem támadnak emberre, hacsak nem provokálják. Ha azonban a kígyó felhúzza magát és csuklyát formázva behajlítja a nyakát, akkor agresszív és valószínűleg támadni fog.

Ha megharapja egy kígyó, ne próbálja kiszívni a mérget. Azonnal hívja a mentőket, maradjon nyugodt, és üljön le. Ez csökkenti a sebességet, amellyel az esetleges méreg terjedhet. Az orvosok megérkezése előtt próbálja meg a harapást a szíve szintje alatt tartani.

Tüzet akár egy palack víz is okozhat

Furcsán hangzik, de ha közvetlen napfény esik egy vizes palackra, az valóban tüzet okozhat. Ebben az esetben ugyanis a palack lencseként viselkedik, és egy adott ponton koncentrálja a nap hőjét. Jobb, ha az ilyen palackokat az ablakoktól távol tároljuk, és soha nem hagyjuk az autóban.

Napszúrás és hőguta

A magas hőmérséklet veszélyes lehet. Nyáron az emberek gyakran válnak napszúrás vagy hőguta áldozatává. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a jeleket, és cselekedjünk.

A napszúrás akkor következik be, amikor a testet hosszú ideig forró napsugárzás éri, különösen a fejet és a nyak felső részét. A tünetek közé tartozik a szédülés, fejfájás, izzadás, magas láz, hányás és hasmenés.

A hőguta a test általános túlmelegedése (azaz a napfénynek való kitettség) következtében következik be. A napszúrástól eltérően a hőguta nemcsak az utcán, hanem beltéren, szaunában, közlekedésben stb. is kialakulhat.

Enyhe formáját fáradtságérzés, lanyhaság és álmosság kíséri. A hőguta mérsékelt formájához olyan tünetek is tartoznak, mint a szomjúság, láz, hányinger, ájulásérzés, fokozott izzadás és orrvérzés. A hőguta súlyos formája veszélyes. A személy zavartságot tapasztalhat, gyakorlatilag nincs izzadás, a bőr pedig száraz és forró.

Mind a hőguta, mind a napszúrás esetén sürgősen mentőt kell hívni. Ezt követően mindenképpen szigetelje el az áldozatot a naptól, vagy távolítsa el a fülledt, forró helyiségekből, és biztosítson neki friss levegőt. Ezután tegyen hideg borogatást a homlokára és adjon neki hideg vizet.

Ha a tengerparton a víz túl messze kerül a normál vonaltól

A víz hirtelen eltűnése a partról jelentős távolságra a közelgő cunami egyik jele. A víz visszahúzódása után néhány percen belül elboríthatja a partot. Ha ezt olyan területen észleli, ahol egy ilyen természeti katasztrófa lehetséges, azonnal figyelmeztesse a környezetében lévőket, és fusson el.

2004-ben földrengés volt az Indiai-óceánon, amely később cunamit okozott. Sajnos csak kevesen figyeltek oda a jelekre. Két strandon azonban voltak olyanok, akik tudtak erről a tényről – egy 10 éves kislány, Tilly Smith és egy biológiatanár, John Chroston. Azon a napon sok életet sikerült megmenteniük.

Kutyatámadás

Néha egy kutya is veszélyes lehet. Az állat akkor támadhat, ha kényelmetlenül érzi magát, stresszes vagy szorong. Próbálj meg odafigyelni a kutyus testbeszédére, mert ez segít elkerülni, hogy megharapjon.

Például, ha egy kutya túlzottan izgatott, dühös, vagy ha félelmet érez, a hátán és a nyakán feláll a szőr. A leeresztett test és a behúzott farok szintén félelmet jelez, míg a feszült test és a felemelt farok agresszióra utal. Ha a kutya úgy érzi, hogy veszélyben van, a földre görnyed, hogy egy esetleges támadás esetén megvédje a torkát.

Általában a kutyák szemfehérje csak akkor látszik tisztán, amikor sebezhetőnek érzik magukat. Az állatok akkor sem veszik le a szemüket a potenciális fenyegetésről, ha kissé elfordítják a fejüket. Ebben a helyzetben kerülje a közvetlen szemkontaktust, és tartsa a távolságot, hogy a kutya visszatérhessen a normál állapotába.

A kellemetlen érzés, a szorongás és a bizonytalanság érzése intenzív ásítással, távolságtartó tekintettel, fokozott nyálelválasztással és ajkak nyalogatásával is megmutatkozhat. Ez a viselkedés gyakran megelőzi a harapást.

Ha olyan kutyával találkozol, amelynek viselkedése megfelel az összes fent említett jelnek, próbálj meg óvatosan eltávolodni tőle.

Valójában minden sarkon különböző típusú veszélyek leselkedhetnek ránk, ezért az ésszerű óvatosság mindenkinek jót tesz. Ennek a cikknek köszönhetően tudni fogja, hogyan viselkedjen potenciálisan veszélyes helyzetekben.

Volt már dolga hasonlóval? Kérjük, írja meg nekünk a reakcióját a hozzászólásokban – talán valaki hasznosnak találja majd ezeket az információkat.