7 eltűnt város a Föld körül

Tragikus vagy misztikus okokból kifolyólag, de akár városok is eltűnhetnek a Föld színéről.

Elég egy atombomba, egy háború vagy egy természeti katasztrófa és több tízezer ember otthona válhat a talajjal egyenlővé. A történelem során nem egy ilyen példát láthattunk, sajnos. Ezekből hozott jó pár példát a Readers Digest szerkesztősége.

1. Kelet-Berlin

1945 és 1990 között létezett a város, melyet a német főváros ketté vágásával és a berlini fal felhúzásával hoztak létre. Ennek a rendszerváltás vetett véget.

2. Kis Amerika az Antarktikán

1933-ban hozták létre az első telepet az Antarktikán, majd 4 másik követte ezt 1958-ig. Ezt az öt telepet nevezték Kis Amerikának. Sajnos, ahogy a sarki jég olvad, úgy vesztek oda a telepek is.

3. Ordos Kangbashi, Kína

A világ egyik legnagyobb és leglenyűgözőbb szellemvárosa. A 2000-es évek elején a Kínai kormány egy modern, utópisztikus várost akart létrehozni, amelynek építését a világválság törte derékba.

4. Pompeii, Olaszország

A rómaiak idejében virágzó város volt, de a Vezúv i.e. 79-ben történt kitörése miatt a települést elöntötte a láva, és az embereket élve temette maga alá a hamu és a magma.

5. Machu Pichu, Peru

Az utazók többségének bakancslistás álomhelye a hegycsúcson helyet foglaló inka város. Az öt mérföld átmérőjű település a 15. században vált lakatlanná a spanyol hódítók megjelenésével.

6. Hallsands, UK

1917-ben az angliai kis falu egy ház kivételével a tengerbe veszett egyetlen éjszaka alatt. A természeti katasztrófa emberéleteket is követelt, nem csupán anyagi veszteséget. Amennyiben a tengerszint tovább emelkedik, további szigetekre épült települések veszhetnek oda ugyanígy.

7. Húsvéti-szigetek

A világ hét csodájának egyike. Rapa Nui szigete olyannyira félreeső, amennyire csak lehet. 2300 mérföldre van Dél-Amerika partjaitól és 1100 mérföldre a legközelebbi szigettől. Eddig a napig, egy tudós sem volt képes felfedni a titkot, miként kerültek oda a hatalmas szobrok, illetve a sziget lakott volt-e és ha igen, mi történt a lakókkal.