10 etikett szabály, amit tudnod kell, ha más országokba látogatsz

A legtöbb ember életében legalább egyszer utazott vagy legalábbi tervez az országán kívülre utazni. És bár a legtöbb nemzet szívesen látja a turistákat, fontos, hogy betartsák az etikettet. Ez az egyik módja annak, hogy áthidaljuk a szakadékot, és közelebb kerüljünk olyan emberekhez, akik nagyon különböznek tőlünk. A félreértések elkerülése érdekében is nagyon fontos ismerni más országok etikettszabályait.

Azt szeretnénk, hogy felkészült legyél, ha valaha is ellátogatsz más országokba, ahol másképp mennek a dolgok, mint ahogyan te megszoktad.

Franciaországban ollóval illi salátát vágni.

Franciaországban rossz szemmel nézik, ha késsel vágják a salátát, és ennek történelmi oka van. Régen az evőeszközök ezüstből készültek, egy olyan fémből, ami oxidálódik, ha ecettel érintkezik. Bár ma már más anyagból készülnek, a szokás még mindig érvényben van, és a legjobb, ha ollót vagy a kezünket haszáljuk.

A hal megfordítása Kína egyes részein.

A kínaiaknál nagy hagyomány, hogy egész halat tálalnak fel étkezésként (egy tányéron). De ne feledd, hogy az ország egyes részein úgy kell megenni, ahogyan felszolgálják. A hal megfordítása balszerencsét hoz, és a halászhajó megfordításához kapcsolódik.

Koreában a nyilvános vécékben speciális szappant találsz.

Azt már megszokhattuk, hogy a nyilvános vécékben szappanadagolókat látunk, de Koreában ez is egyedülálló. A bloggerek megjegyzik, hogy általában szerencsés vagy, ha folyékony szappant találsz a mosdóban, de többnyire egy rúdra erősített szappanról van szó, amit meg kell dörzsölni, hogy meg tudd tisztítani a kezed.

Koreában a legidősebb ember eszik először.

Koreában nem számít, hogy mennyire vagy éhes, nem kezdhetsz el enni, mielőtt az asztalnál ülő legidősebb személy elkezdené. És még egy dolog: ha inni töltesz, akkor a melletted ülő személyt kell megkérdezned. A koreaiak egymás poharát töltik meg.

Az angliai teázás bizonyos szabályokkal jár.

Angliában a „tea time” közben bizonyos cselekedetek elítélnek, például a kanállal való hangoskodás keverés közben vagy a csészében hagyását. Ez utóbbira való a tányér.

A kambodzsai vécék slaggal vannak felszerelve.

A kambodzsai vécéknek több különlegessége is van. Először is, a nyilvános WC ritka dolog. Másodszor, a használt vécépapírt egy kosárba kell dobni, mert sok csatornarendszer nem tudja kezelni. Harmadszor, egy slag van a mosdóban, amit önmosásra és a vécé leöblítésére használnak.

Indiában illik megenni mindent, ami a tányérodon van.

Ellentétben azzal, amit korábban a szokásos kínai szabályról beszéltünk, Indiában udvarias dolog, ha az ember az egész ételt befejezi. Elvárják, hogy mindent elfogyassz, az étel iránti tisztelet jeleként, amit szentnek tartanak.

Indonéziában az emberek a bal kezüket a WC-n, a jobb kezüket pedig az ételhez használják.

Egyes kultúrákban az emberek a higiénia és az étkezés miatt osztják meg a kezüket. Indonézia ezek közé tartozik. Lehet, hogy udvariatlanságnak tartják, ha a bal kezeddel adsz át dolgokat, mert azt „vécékéznek” tartják. A jobb kéz az ételre szolgál.

Afganisztánban az emberek megcsókolják az elejtett kenyeret.

Afganisztánban és más muszlim országokban, ha elejtesz egy darab kenyeret, a lehető leggyorsabban fel kell venned, és meg kell csókolnod. Ennél jobb módja nincs az étel iránti tisztelet kifejezésére. Itt senki sem fél a baktériumoktól.

Chilében „tilos” kézzel enni.

Chilében jobban jársz, ha kézzel nem nyúlsz a fogásokhoz. A chileiek ízléstelennek tartják, még az olyan finomságok esetében is, mint a sült krumpli vagy a hamburger. Ezért van náluk mindig kés és villa készenlétben minden étkezéshez.